Także zapraszam Was do zrobienia pysznej sycącej zupy.
A oto przepis:
- na rozgrzanym oleju przysmażamy jedną cebulę aby się zeszkliła
- dodajemy do cebuli 2 ząbki czosnku oraz przyprawy 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki startego świeżego lub suszonego imbiru, szczypta chili i pół łyżeczki soli, prażymy wszystko mieszając ok. 30 sek
- do mieszanki przypraw, cebuli i czosnku dodajemy pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem z pomidorów i wszystko mieszamy
- w końcu magiczny składnik czyli soczewica wsypujemy 1 szklankę czerwonej soczewicy
- dolewamy 1,5 l wody i gotujemy wszystko przez ok.25 minut
Zupa jest lepsza kiedy trochę ostygnie i składniki ze sobą się zmieszają czyli na drugi dzień;)
To zachęcam do wypróbowania.
Inspiracja na zupę zaczerpnięta ze strony http://www.vegavani.com
Nigdy nie jadłam zupy z soczewicy... Ale chętnie spróbuję;)
OdpowiedzUsuńświetny przepis lubię takie szybkie zupy i mało skomplikowane:)
OdpowiedzUsuńSoczewice jadłam tylko w postaci sałatki na Krecie:) ale taką zupkę chetnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Zupka z soczewicy? hmmmm nigdy nie jadłam soczewicy:P
OdpowiedzUsuńale jak to się mówi: do odważnych świat należy - muszę spróbować;)
pozdrawiam
przyznam że nigdy nie jadłam takiej zupy ale uważam że warto spróbować:)))
OdpowiedzUsuńnigdy nie miałam okazji jeść soczewicy pod jakąkolwiek postacią, ale zupka wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńmuszę wreszcie skosztować soczewicę...:)
OdpowiedzUsuń...ja też ostatnio...poznałam się z soczewicą...;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło...
a ja nie umiem żyć bez soczewicy, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKiedyś moja Mama robiła mi zupę z soczewicy, uwielbiałam ją!
OdpowiedzUsuń